Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Brace yourselves






Μετά από τόση φασαρία, τελικά η κατάληξη είναι να έχουμε κατά πάσα πιθανότητα έναν χειρότερο πρωθυπουργό από τον προηγούμενο και την χα στην βουλή. Τουλάχιστον ψώφησε το παλιό «καλό» πασοκ. Ο μεγάλος αντιμνημονιακός αντώνης έπαιξε το κεφάλι του κορώνα γράμματα, αφού ήξερε ότι με την ντόρα στο κόμμα, στην πρώτη αναποδιά θα του ζήταγε τα ρέστα. Τελικά τα κατάφερε, αλλά τι ακριβώς; Ναι θα είναι μάλλον πρωθυπουργός, αλλά σε μια κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις ισπανικές και τις ιταλικές αναταράξεις και η οποία μόνο βραχύβια θα μπορεί να είναι αφού παίζονται πολύ μεγαλύτερα παιχνίδια από αυτά που μπορεί να αντέξει το νοτιοανατολικό ευρωζωνικό χωριό.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Ο Αντωνάκης κινήθηκε προεκλογικά με άξονα την παραμονή της ελλάδας στο ευρώ. Αν παραβλέψουμε για λίγο το φτηνό προεκλογικό τσιτάτο και πάρουμε την υπόσχεση πιο σοβαρά, κολλάμε σε δύο προβλήματα. Το ένα έχει να κάνει με τις δυναμικές της ελληνικής οικονομίας και το άλλο με το ίδιο το ευρω.
Ξεκινώντας από τα δικά μας, οι απόψεις που υπάρχουν χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα. Από την μία πλευρά οι αμερικανοί οικονομολόγοι (κατά βάση αντιμνημονιακοί) οι οποίοι θεωρούν δεδομένη την έξοδο της ελλάδας από το ευρω, ότι κι αν κάνουμε. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του μαγίστρου Σόρρος (ο οποίος εκφράζει μάλλον τις αγορές παρά κάποιους οικονομολόγους) κατά τον οποίο με τσίπρα η ελλάδα είναι εκτός, αύριο κιόλας, ενώ με σαμαρά σε 4 μήνες. Ο λόγος για αυτόν τον πεσσιμισμό έχει να κάνει αποκλειστικά με την αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας (ultra-super-epic fail), η σφοδρότητα της οποίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ανάκαμψη και απλά λίγη πολιτική γκρίνια επισπεύδει τα αναπόφευκτα.
Από την άλλη, οι ευρωπαίοι οικονομολόγοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων πάλι αντιμνημονιακοί) θεωρούν την έξοδο της ελλάδας αδύνατη, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η εκτ θα πρέπει να καλύψει το χρέος των ισπανικών τραπεζών (γύρω στα 3 τρις) και το αντίστοιχο χρέος των ιταλικών (γύρω στα 5-6 τρις). Δύσκολοι καιροί για ευρωτραπεζίτες. Και στις δύο περιπτώσεις είναι εμφανές ότι το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της ελλάδας και το τι θα (μπορεί να) κάνει δεν έχει καμία, μα καμία, μα καμία σημασία. Εντάξει, υπάρχει κι ο μνημονιακός λόγος, όπου στην ελλάδα οι μνημονιακοί ζουν στον δικό τους ελληνικό μικρόκοσμο, ενώ στην ευρώπη ξεροκαταπίνουν κοιτάζοντας μπροστά τους τα δύο απροσπέλαστα όρη, της ισπανίας και της ιταλίας.
Κι εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που θα βρει μπροστά του ο μεγάλος αντιμνημονιακός αντώνης, αφού υπόσχεται ότι θα κρατήσει την ελλάδα στο ευρώ, αλλά σε ποιο ευρώ όταν το τελευταίο μπορεί να πάψει να υπάρχει (τουλάχιστον όπως το ξέρουμε), αρκετά σύντομα;  Όπως αναφέρει κι ο, πάντα διαυγής, munchau το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται (και αναφέραμε πιο πάνω) έχει να κάνει με την έλλειψη λύσης σχετικά με την  ευρωπαϊκή ενοποίηση και η οποία έχει κι αυτή δύο σκέλη, ένα πολιτικό κι ένα οικονομικό. Στο πολιτικό μέρος έχουμε ένα παράδοξο τύπου condorcet, όπου η γερμανική κεντρική θέλει δημοσιονομική ενοποίηση για να προχωρήσει σε τραπεζική, das merkel θέλει πολιτική για να προχωρήσει σε δημοσιονομική κι ο φρανσουά θέλει τραπεζική για να προχωρήσει σε πολιτική. Κι όλα αυτά ενώ επείγεται να βρεθεί λύση για το ισπανικό και ιταλικό ζήτημα.
Στο οικονομικό μέρος, η ισπανία πραγματικά δεν είναι ελλάδα αφού δεν έδειξε καμία διάθεση για νταραβέρια με δντ, ενώ έθεσε ευθύς εξαρχής το ζήτημα των τραπεζών και μόνο αυτό (συνεκτική περιγραφή εδώ).  Κουβέντα για τα ελλείμματα οι μέν, κουβέντα και οι δε, με τα χρέη να τρέχουν κι ενώ το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πάει για μετωπική με τοίχο. Προφανώς αυτήν την στιγμή το παιχνίδι είναι στην μεριά της αγκέλας η οποία θα πρέπει είτε να αποδεχτεί μια ήττα και να μαλακώσει αρκετά τις θέσεις της, προωθώντας έναν ευρωπαϊκό φεντεραλισμό, είτε να βάλει την φωτογραφία της δίπλα στα σχετικά κείμενα των εγκυκλοπαιδειών για την καταστροφή του ευρώ. Η ίδια θα προτιμούσε να έρθουν οι εκλογές και να φύγει από πάνω της το βάρος, αλλά κι αυτές οι άτιμες αργούνε πολύ.
Πίσω στο ελλάντα οι πολιτικές εξελίξεις, όπως έχει αναφερθεί ξανά από αυτό εδώ το μπλογκ, βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, πολύ δύσκολα η κυβέρνηση σαμαρά θα αντέξει για πάνω από κάποιους μήνες. Όποτε κι αν έρθει η κατάρρευση της κυβέρνησης, θα σημάνει έναρξη της ντόριας αυτοκρατορίας στο κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο λογικά θα προσελκύσει, όπως το σκατό τη μύγα, τις νεοφιλελεύθερες συνιστώσες (ή γκρουπούσκουλα αν προτιμάτε) από όποιο κόμμα κι αν προέρχονται, ενώ θα διώξει το λαϊκό κομμάτι της νδ, που θα πρέπει να βρει νέα στέγη. Υποψήφιες στέγες υπάρχουν αρκετές και δεν θέλω ούτε καν να σκέφτομαι καμία από αυτές. Από την άλλη πλευρά ο μπένι θα βάλει ένα τέλος  στο πασοκ. Θα του αλλάξει όνομα δηλαδή (βλέπε νεος πανιώνιος). Βλέπεις, υπάρχουν και κάποια χρέη που πρέπει να εξαφανιστούν. Κάποιες σχετικές, μελλοντικές ζυμώσεις με δημαρ θα φτιάξουν ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό πόλο και μας μένει η αριστερά, στην οποία ο συριζα κατάφερε να ελιχθεί και να προσαρμοστεί στις νέες περιστάσεις, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Λογικά στις επόμενες εκλογές, αν δεν γίνει κάποια δραματική αλλαγή, θα είναι πρώτο κόμμα, ενώ, σε ένα παράλληλο σύμπαν, στον περισσό το κόλλημα στο 1928 έχει, επιτέλους, σταματήσει να πουλάει.
Βέβαια ωραία φαίνονται όλα αυτά σε ένα βάθος τετράμηνου ή εξάμηνου ή άντε και εννιάμηνου βαριά βαριά, αλλά μέχρι τότε, με 30% δεξιά και χοντρικά 10% άκρα δεξιά, η ζωή στο γκρίχενλαντ δεν φαίνεται και πολύ αισιόδοξη.


8 σχόλια:

Mr. Eclectic είπε...

Και εγώ για εκλογές Φλεβάρη-Μάρτη, άντε βαριά Απρίλη μας βλέπω πάλι.

Έχουμε και λέμε: 11,5 δις σε περικοπές και μέτρα που περιμένει η τρόικα από τον Απρίλη, που θα τα ζητήσει τώρα. Έστω ότι δίνεται μια παράταση χρόνου για το στόχο της μείωσης του ελλείματος, οπότε ζητάνε 5 δις. Από πού;

Κατάρρευση των εσόδων λόγω της (παράλογης) παράτασης της υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος, και της γενικότερης κατάρρευσης της αγοράς.

Και βέβαια όλα αυτά θα τα διαχειριστεί η Πολιτική Άνοιξη με τη Δημοκρατική Συμμαχία...

Τουλάχιστον τώρα υπήρχε κάτι ψιλοόρθιο. Σε 6 με 9 μήνες σε τι κατάσταση θα είμαστε;

Και το θέμα είναι, με δεξιά από το 50 και ακροδεξιά από το 30, όταν ξανακατεβούμε στο δρόμο, ποια νομίζεις ότι θα είναι η αντίδρασή τους; Θα παίξουν χοντρά το χαρτί της αστάθειας και της (αν)ασφάλειας. Δεν είναι απίθανα ιταλικά σενάρια του 70, με μαύρη τρομοκρατία, και κάποιος ηλίθιος Αμυράς θα βρεθεί να τσιμπήσει...

Paulus Petrocapus είπε...

Και πολύ αισιόδοξα τα λες.

Καταρχάς με τα δισ. νομίζω ότι στο τσιμπούσι σε 10 μέρες στην βρυξέλλα, επειδή είμαστε φρόνιμοι μαθητές (αφού το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι θέλουμε ευρώ και μνημόνιο !!!!!!-τζίζας φάκιν κράϊστ) θα μας ρίξουν κάνα κοκαλάκι τύπου επιμήκυνση και κάποιο δημοσιονομικό χαλάρωμα μέχρι να βρουν άκρη με λατίνους, οπότε κι ο αντώνης θα γυρίσει πίσω σαν εθνικός ήρωας και θα το καταχαίρεται αλλά το αεπ θα συνεχίζει να πέφτει κι η ανεργία να ανεβαίνει (αφού η οικονομία αυτήν την στιγμή μοιάζει με την δυτική πελοπόννησο το καλοκαίρι του 08) οπότε αρχίζουν και πάλι οι μανούρες.

Ταυτόχρονα δεν ξέρουμε τι θα γίνεται στο λατινικό μέτωπο, γιατί αν δεν βρουν λύση, τι να την κάνεις την επιμήκυνση αντώνη μου;

Αυτό που φοβάμαι πάντως είναι ότι αν δεν υπάρξουν εκλογές και δυνατή κυβέρνηση πριν μας διώξουν από το ευρώ, πάμε για μετωπικές των (ήδη πολωμένων) άκρων. Όχι τίποτε άλλο, αλλά δεν μου ταιριάζουν και τα δίκαννα.

Mr. Eclectic είπε...

Σε αυτό το τελευταίο σημείο αναφερόταν η τελευταία μου παράγραφος.

Δεδομένης της έκβασης, η μόνη στρατηγική που έχουν για παραμονή στην εξουσία είναι η πόλωση. Το παιχνίδι θα παιχτεί με καταστολή, προβοκάτσιες, και μαύρη τρομοκρατία.

Στόχος από τη μία το κλασικό "σύριζα-κουκουλοφόροι", από την άλλη να αποξενώσει κομμάτια υποστηρικτών της αριστεράς, είτε γιατί κάποιοι αριστεροί θέλουν να είναι πάντα μακριά από κάθε βία, είτε γιατί κάποιοι άλλοι κολλημένοι με τα Καλάσνικωφ θα απογοητεύονται από την έλλειψη απάντησης. Και κάποιοι ηλίθιοι θα τσιμπήσουν το δόλλωμα, οπότε εκεί πλέον περνάνε σε πλήρη αντεπίθεση οι αντιδραστικοί.

Και δυστυχώς στο συγκεκριμένο θέμα η Αριστερά πάσχει: είτε, όντας και σωστά φιλειρηνική, αποφεύγει ακόμα και να μελετήσει τις συνθήκες και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κατάστασης, είτε εγκλωβίζεται στο ρομαντισμό των φυσεκλικίων και του αντάρτικου πόλης.

Mr. Eclectic είπε...

Σεπτέμβρη γενικότερα θα δείξουν όλα.

Ειδικά η ξεφτύλα με την Ισπανία, που είναι bail out αλλά δεν το λέμε έτσι, αλλά χωρίς συμμετοχή ΔΝΤ, αλλά τελικά θα ελέγχει αυτό, αλλά δεν θα ζητήσει μέτρα, αλλά ήδη ζήτησε, και το 10ετές σήμερα 7,14%...

Τώρα θα μου πεις, έτσι θα πήγαιναν τα πράγματα... Αλλά για ένα μήνα είχα την εντύπωση ότι θα ξεμπερδεύαμε γρηγορότερα. Όχι ότι δεν θα ήταν Γολγοθάς, αλλά και μόνο η διάθεση ότι κάτι άλλαξε... Έχω βαρεθεί να είμαστε Κασσάνδρες...

Mr. Eclectic είπε...

Εντωμεταξύ, γυρίζοντας στο θέμα της πόλωσης, είναι σημαντική και η πτυχή της δημογραφικής ανάλυσης της ψήφου. Δεδομένης της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ σε νέους και αστικά κέντρα, και ΝΔ σε ηλικιωμένους και επαρχία, μπορούν να το παίξουν αυτό το παιχνίδι, ελέγχοντάς το και επικοινωνιακά.

Ενώ στους νεώτερους η ενημέρωση περνάει σε μεγάλο βαθμό και από internet, στην επαρχία και στους ηλικιωμένους αυτή ελέγχεται από την τηλεόραση. Ακόμα και πεδίο μαχών να γίνει η Αθήνα, η αφήγηση που θα προβάλλεται θα είναι τέτοια που θα είναι ευνοϊκή για τη δεξιά. Ειδικά λαμβάνοντας ότι αυτή δεν θα ελέγχεται ούτε από internet ούτε από άμεσες πρώτες μαρτυρίες.

Και στη σύγχρονη εποχή το δίδαγμα είναι ότι τις συγκρούσεις τις κερδίζουν αυτοί που ελέγχουν την αφήγησή τους.

Αυτή είναι η πρόκληση, τουλάχιστον αυτής της πτυχής του προβλήματος.

Paulus Petrocapus είπε...

σωστό αυτό που λες αν και δεν μπορώ να δω πως και αν θα έχει μεταβληθεί το μηντιακό καθεστώς. γιατί αν έχουμε βγει από ευρω δεν ξέρω τι θα συμφέρει το μπομπολιστάν, το αλαφουζιστάν και τα λοιπά -ισταν εκείνη την στιγμή. δύσκολα με την αριστερά, αλλά δύσκολα και με την άκρα και λαϊκή δεξιά

kostas.nik είπε...

συμφωνώ με την ανάλυση και αναμένω και εγώ τη σύνοδο κορυφής σε 10 μέρες. όσον αφορά τη μελλοντική παράδοση της ΝΔ στο μητσοτακέικο τη θεωρώ δεδομένη αλλά μην ζείτε με αυταπάτες ότι θα αφήσει εκτός τη λαϊκή δεξιά. το χοντρό λαϊκό κομμάτι δεξιάς το έφερε ο Μητσοδράκουλας στο συνέδριο της Βόλβης για να δημιουργήσει ανάχωμα στο Καραμανλέικο και έτσι κατάφερε να πάρει το κόμμα.
Στα σοβαρά ζητήματα τώρα, εσείς έχετε κατασταλάξει στο ότι θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ; εγώ δεν είμαι σίγουρος για αυτό (http://bit.ly/KI0PcC). Συμφωνώ απόλυτα πως άμα ακολουθηθούν οι πολιτικές του μνημονίου η Ελλάδα λόγω λιτότητας θα αυξάνει συνεχώς το χρέος της άρα δε θα μπορεί να τηρήσει τους κανόνες παραμονής αλλά θεωρώ επίσης πως αυτό θα "ξεπεραστεί". Πώς θα ξεπεραστεί; Θα γίνει μια ακόμα αναδιάρθρωση χρέους (http://bit.ly/LhkrlU)που θα οδηγεί σε μείωση και αμέσως μετά (μαζί με Ισπανία κ Ιταλία στις αρχές του 2013-επίσημα- αλλά ίσως και νωρίτερα)θα ενταχθεί στον ESM (διάδοχο του EFSF) και τη χώρα θα διοικεί ο αυτόματος πιλότος των Βρυξελλών.

Paulus Petrocapus είπε...

Δεν ξέρω αν θα μας βγάλουν από το ευρώ ή βγούμε μόνοι μας. Δηλαδή ας πάρουμε το σενάριο που η εκτ παγώνει τα πάντα προς ελλάδα (και είναι κ το μόνο που μπορούν να κάνουν αν δεν μας θέλουν στο κλαμπ). Αυτομάτως εμείς θα πρέπει να πάμε βίαια το πρωτογενές έλλειμμα στο 0 και να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες αν δεν θέλουμε να χαθούν καταθέσεις. Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και στα δύο ταυτόχρονα, αλλά το θέμα είναι ότι αν κάνουν πως κόβουν χρηματοδότηση προς ελλάδα αυτομάτως σε ισπανία, ιταλία θα γίνει πανζουρλισμός. Γι'αυτό πιστεύω ότι δύσκολα θα μας διώξουν. Αν όμως από την άλλη δεν βρουν άκρη με την ιταλία κι αποφασίσουν οι ιταλοί να φύγουν εμείς δεν πρόκειται να αντέξουμε οπότε μάλλον θα τους ακολουθήσουμε. Δηλαδή για μένα το σενάριο να είμαστε εκτός ευρώ έχει να κάνει περισσότερο με την ύπαρξη του ίδιου του ευρω. Τεσπα ελπίζω να βρούνε μια άκρη με τους άλλους γιατί έχει χοντρύνει πολύ άσχημα το παιχνίδι.

Για την ντορίτα, δεν ξέρω. Άλλες εποχές τότε, άλλες τώρα. Μην κοιτάς που ο άλλος μάζεψε ένα 30% υπό την απειλή του αρμαγεδών συριζα. Αν ο ψηφοφόρος της δεξιάς έχει να διαλέξει μεταξύ ενός αντιμνημονιακού δεξιού κόμματος και ενός μνημονιακού δεξιού, ανεπηρέαστος από εξωτερικούς παράγοντες, δεν ξέρω τι θα διαλέξει. Στα εσωκομματικά τους νομίζω θα έχουν πολύ μεγαλύτερη μανούρα