Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Έλλειμα ανταγωνιστικότητας κι εσωτερική υποτίμηση: Ψέματα και αλήθειες



-          Είναι αλήθεια ότι τα μεσογειακά γουρουνάκια έχουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας;
-          Είναι.
-          Είναι αλήθεια ότι για να την αυξήσουν πρέπει να κάνουν εσωτερική υποτίμηση;
-          Εφόσον θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, είναι.
-          Άρα αναγκαστικά πρέπει να μειώσουν τους μισθούς τους. Σωστά;
-          Αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα.
-          …! Μα ο Μίχας λέει εδώ κι εδώ ότι αυτή είναι η μόνη ουσιαστική και δίκαιη λύση.
-          Κι ο Μίχας τι είναι; Έχει σπουδάσει ή έχει κάποια σχέση με οικονομικά;
-          Όχι.
-          Ε, τότε;
-          Δηλαδή τι άλλο μπορεί να γίνει;
-      Κοίτα, ας ξεχάσουμε για λίγο το χρέος και τον τραπεζικό τομέα και ας το πάρουμε το θέμα από την αρχή. Αυτήν την στιγμή στην ελλάδα υπάρχει ένα πελατειακό κράτος (η σκύλα), όσον αφορά το δημόσιο και ένα τεράστιο καρτέλ (η χάρυβδη), όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα και αυτό που επιχειρείται είναι το σκότωμα της σκύλας προς όφελος, τελικά, της χάρυβδης.
-         Ναι, αλλά η μείωση των μισθών αφορά τον ιδιωτικό τομεά, οπότε γιατί της χάρυβδης;
-         Η μείωση αφορά τους μισθωτούς και όχι τους επιχειρηματίες. Κατά αυτόν τον τρόπο υποτίθεται ότι θα μειωθούν οι τιμές, αφού το κόστος μιας επιχείρησης είναι πλέον μικρότερο, οπότε και θα γίνουν πιο φτηνά και άρα πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα. Κανείς όμως δεν φαίνεται να υπολογίζει ότι στην ελλάδα δεν υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός (όπως τον εννοούν στα βιβλία τους οι νεοφιλελεύθεροι), οπότε τα κέρδη από μειώσεις θα πάνε κατευθείαν σε τσέπες.
-         Στις άλλες χώρες ισχύει το ίδιο;
-       Όχι. Στην ιταλία για παράδειγμα, υπάρχει η σκύλα η οποία είναι μεγέθους μολοσσού, αλλά δεν υπάρχει η χάρυβδη, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που υπάρχει στην ελλάδα. Γενικά οι ιταλοί τρέφουν το σύνδρομο της υποτέλειας στον αυτοκράτορα.
-          Αυτό πάλι που λες τι μπαρούφα είναι;
-      Δεν το λέω εγώ αλλά οι ίδιοι οι ιταλοί πολιτικοί επιστήμονες και δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω τι είναι, το καταλαβαίνεις από μόνος σου. Απλά θα σου πω να ρίξεις μια ματιά στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ από τον σίλβιο (νομίζω γύρω στο 92%) για να καταλάβεις πως επιβεβαιώνεται το σύνδρομο στην πράξη. Τώρα όσον αφορά την ισπανία και την πορτογαλία τα πράγματα είναι κάπως πιο ισορροπημένα, αλλά παρ’όλ’αυτά προβληματικά, όπως θα σου εξηγήσω πιο κάτω.
-         Κι αν έστω πούμε ότι αποχωρούμε από το ευρώ. Τότε τι συμβαίνει;
-       Αν αποχωρήσουμε πάει να πεί πως όλο το χρέος το ξεγράφουμε. Αν το ξεγράψουμε όμως κανείς δεν θα δεχτεί να μας ξαναδανείσει, για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον, οπότε θα πρέπει το δημόσιο να βγάζει πλεόνασμα, πράγμα όχι εξαιρετικά δύσκολο, αρκεί να σταματήσει τους εξοπλισμούς και την χρηματοδότηση της θείας κατοικίας.
-         Καλά εντάξει.
-      Το χειρότερο είναι πως θα μας μείνουν στο κεφάλι και η σκύλα και η χάρυβδη και μετά θα ζούμε το σπλάτερ ριμέϊκ του «χορεύοντας με τους λύκους». Γενικά σε αυτήν την συγκυρία, είναι μια καλή ευκαιρία να ξεφορτωθούμε και τους δύο παραπάνω, αλλά δεν βλέπω να συμβαίνει. Εγκυκλοπαιδικά πάντως, ενώ η έξοδος από το ευρώ παρουσιάζεται σαν κάτι τρομακτικό (και από μια άποψη είναι αφού οι εισαγωγές μετά θα είναι πανάκριβες) ταυτόχρονα έχει και μια θετική χροιά. Όπως εξηγεί εδώ ο Yeyati (thanx Mr. Eclectic) το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που σουλατσάρει σε τραπεζοσοκολατοβιομηχανίες του εξωτερικού, μετά την όποια υποτίμηση θα θέλει να επιστρέψει στα πάτρια, αφού εκεί είναι που θα αξίζει περισσότερο. Τα δομικά προβλήματα όμως θα παραμείνουν. Άσε που άμα αποχωρήσουμε εμείς θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν και τα άλλα γουρουνάκια.
-        Καλά οκ, άστο αυτό. Πες μου για την εσωτερική υποτίμηση. Πως μπορεί να γίνει χωρίς να μειωθούν οι μισθοί;
-      Το σκεπτικό είναι σχετικά απλό και το έχουμε ξανασυζητήσει εδώ. Αφού έχουμε ενιαίο νόμισμα και δεν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση, θα πρέπει να μειώσουμε τις τιμές σε σχέση με τις τιμές γερμανίας ή οι ελληνικές να αυξάνονται με ρυθμό μικρότερο από αυτόν των γερμανικών. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν γίνεται αφού οι γερμανοί είναι ανένδοτοι σε οτιδήποτε θα μπρούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό τους, χώρια το ότι είναι απίστευτα βολεμένοι με την παρούσα κατάσταση.
-         Ναι αλλά πάλι για μείωση μισθών μιλάς.
-   Όχι απαραίτητα. Για να χρησιμοποιήσουμε λίγο τα οικονομικά που χρησιμοποιεί και η τρόϊκα, η ανταγωνιστικότητα μετριέται με έναν αφηρημένο δείκτη, το Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας ΜΚΕ. Όταν ο δείκτης αυτός είναι υψηλός τότε η ανταγωνιστικότητα είναι χαμηλή και το ανάποδο. Το ΜΚΕ ορίζεται ως η διαφορά ανάμεσα στο κόστος εργαζομένου (μισθός, ασφάλιση, παροχές κλπ) και στην παραγωγικότητα.

 (ΜΚΕ) ^= W^-A^

Τα καπελάκια δείχνουν ρυθμούς αύξησης, άρα μιλάμε για ποσοστά επί τοις εκατό, το W συμβολίζει το κόστος εργαζομένου και το Α την παραγωγικότητα. Το κόστος εργαζομένου μπορεί πολύ εύκολα να οριστεί, αφού κάποιος απλά χρειάζεται να προσθέσει νουμεράκια, ενώ η παραγωγικότητα προκύπτει μέσω περίπλοκων οικονομετρικών μοντέλων στα οποία πάντα υπάρχει ένα περιθώριο λάθους, ενώ τα δεδομένα που χρειάζεται να συλλέξει κανείς, είναι τόσα πολλά και περίπλοκα που είναι σχεδόν αδύνατο να μην καταλήξει σε ανακρίβειες (μια καλή ανάλυση μπορείς να βρεις εδώ). Όπως καταλαβαίνεις, η τρόϊκα ενδιαφέρεται για να μειώσει το W, ούτως ώστε να μικρύνει το ΜΚΕ και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, στα χαρτιά τουλάχιστον.
-          Οπότε έχουν δίκιο αυτοί που λένε πως θέλουν να μας κάνουν κίνα;
-          Γιατί να το κάνουν αυτό όταν αυτό το ρολάκι το παίζουν ήδη πολύ καλά οι σλοβακία και σλοβενία;
-     Σχετικά με το ΜΚΕ όμως, υπάρχει άλλη επιλογή; Το να προσπαθήσεις να αυξήσεις την παραγωγικότητα είναι φοβερά δύσκολο, αφού απαιτούνται επενδύσεις οι οποίες είναι ανύπαρκτες σχεδόν σε όλα τα γουρουνάκια.
-   Σωστό. Ένας, όμως, μέτριος, τριτοετής φοιτητής σε ένα οικονομικό πανεπιστήμιο, όχι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό, με μια επιφανειακή γνώση των οικονομιών των γουρουνακίων θα έκανε το εξής. Θα διαχώριζε τα προϊόντα που παράγουν οι οικονομίες σε εμπορεύσιμα και μη-εμπορεύσιμα.
-         Δηλαδή μαύρα;
-      Όχι ρε. Η διαφοροποίηση των μεν από τα δε, γίνεται με βάση το αν μπορούν αυτά να πουληθούν σε μακρινές αποστάσεις. Π.χ. τα λαχανικά μπορούν να εξαχθούν άρα θεωρούνται εμπορεύσιμα, ενώ οι σπανακόπιτες ενός φούρνου στην Καλαμάτα είναι κομματάκι δύσκολο να πωλούνται στην Αλεξανδρούπολη, οπότε θεωρούνται μη-εμπορεύσιμες. Επειδή τα εμπορεύσιμα τείνουν να ταυτίζονται με τα εξαγώγιμα, θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα και είναι πιο ανταγωνιστικά από τα μη-εμπορεύσιμα. Με άλλα λόγια το Α των εμπορεύσιμων είναι μεγαλύτερο από το Α των μη. Οι μισθοί των δύο θεωρούνται εξισορροπημένοι…
-        Τι παπαριές είναι αυτές ρε;
-       … μιλάμε πάντα για οικονομικά της τρόϊκα, μην περιμένεις ρεαλισμό κι εσύ. Τέλος πάντων, επειδή η ελληνική, η ισπανική και η πορτογαλική οικονομία είναι προσανατολισμένες όλες προς τα μη-εμπορεύσιμα (πχ το κατασκευαστικό αμόκ στην ισπανία είναι κάτι τις μεγαλύτερο από το ελληνικό), η μετακίνησή τους προς την παραγωγή εμπορεύσιμων συνεπάγεται αύξηση ανταγωνιστικότητας χωρίς να χρειάζεται μείωση κανενός μισθού. Ειδικά στην περίπτωση της πορτογαλίας και της ελλάδας, που είναι και οι δύο πλούσιες χώρες σε πρώτες ύλες και γεωργία, ένα τέτοιο μοντέλο θα δούλευε μια χαρά. Του λόγου το αληθές, αυτή είναι και η διαπίστωση του Blanchard, γνωστού ακαδημαϊκού οικονομολόγου και αντιπροέδρου του ΔΝΤ σε μια έκθεσή του για την πορτογαλία. Για την ισπανία τα πράγματα είναι λίγο πιο σφιχτά αφού έχει ήδη μια υποτυπώδης βιομηχανία, αλλά παρ’όλ’αυτά έχει κάποια περιθώρια. Αυτή που είναι χαμένο κορμί είναι η ιταλία, αφού έχει ήδη βαριά βιομηχανία, αλλά ο σοσιαλισμός a la greq, του σίλβιο, τους καταράκωσε.
Φυσικά δεν είναι όλα τόσο εύκολα. Έστω ότι γινόταν κάτι τέτοιο και όλοι αρχίζαμε να ασχολούμαστε με την γεωργία και την ενέργεια (ηλιακή, αιολική κλπ) και το κάναμε τόσο καλά που είχαμε περισσότερες εξαγωγές παρά εισαγωγές. Ακόμα κι έτσι, σε ένα τόσο ευνοΪκό σενάριο, υπάρχει ένα δεσμευτικό όριο που ακούει στο όνομα «Θεώρημα των Balassa-Samuelson». Οι Μπαλάσσας και Σαμουηλόπουλος έφτιαξαν ένα θεώρημα για να εξηγήσουν γιατί οι ανεπτυγμένες χώρες είναι πιο ακριβές, πράγμα το οποίο ισχύει πχ για τις ΗΠΑ, αλλά όχι για την Γερμανία (ούτως ή άλλως, όμως οι οικονομικές θεωρίες είναι πιθανά ενδεχόμενα και σε καμία περίπτωση νόμοι).
Κατά το θεώρημα αυτό, οι οικονομίες που στηρίζονται σε προϊόντα με υψηλή παραγωγικότητα, έχουν κατά βάση υψηλές τιμές οπότε το επιχείρημα της αύξησης ανταγωνιστικότητας, που λέγαμε παραπάνω, πάει περίπατο (το οποίο δυστυχώς δεν θα μπορούσα να στο εξηγήσω χωρίς να σου αραδιάσω καμια δεκαριά εξισώσεις). Η μόνη περίπτωση για να διατηρηθεί το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικότητας, είναι να αυξάνει το εργατικό δυναμικό με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτό των επενδύσεων, οπότε και οι μισθοί να πάνε άπατοι.
-         Μα καλά μου μιλάς τόση ώρα για να μου πεις ότι οι μισθοί πάλι θα πρέπει να είναι χαμηλοί;
-       Η διαφορά όμως τώρα δεν έχει να κάνει τόσο με ανταγωνιστικότητα, ούτε με ελλείματα σε εμπορικά ισοζύγια και τρέχουσες συναλλαγές, αλλά με το ότι θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην αυτάρκεια.
-          Οπότε δηλαδή επιστροφή πισω στα κτήματα του παππού;
-          Επίσης, όχι απαραίτητα. Μια σχετική ανάλυση μπορείς να δεις εδώ (thanx to themosst).
-          Καλά ρε τον δοξιάδη τι μου τον έβαλες τώρα; Το γυρνάμε σιγά σιγά σε νεοφιλελευθερισμό;
-    Γιατί η αλέκα λέει άλλα πράγματα; Η πρόταση αυτή μπορεί να συμβεί υπο οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς είτε φιλελεύθερο, είτε σοσιαλιστικό, είτε κομμουνιστικό. Μπορεί να συμβεί είτε σε καθεστώς μεγαλοεπιχειρήσεων είτε σε καθεστώς μικρών ομάδων, είτε κεντρικά σχεδιασμένο. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε αυτό. Και ένας άλλος λόγος που βάζω σαν παράδειγμα τον δοξιάδη έχει να κάνει με το ότι σε κάποια πράγματα (όπως στην προκείμενη περίπτωση) υπάρχει σύμπνοια του συνόλου των οικονομολόγων ανεξαρτήτως πεποιθήσεως.
-         Κι αν είναι τόσο απλά τα πράγματα, γιατί δεν γίνονται πράξη;
-   Γιατί παρ’ό,τι πλασάρεται ο οικονομολόγος ως αυτός που παίρνει τις τελικές αποφάσεις, τελικά αποδεικνύεται ότι το πράγμα είναι κατεξοχήν πολιτικό. Όπως και η κρίση είναι πρωτίστως πολιτική παρά οικονομική. Ακόμα και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, η αριστερά τέλος πάντων, που έχουν μοναδική ευκαιρία για να αναδειχθούν, όπως είναι έτσι πολυδιασπασμένες, ανταγωνίζωνται μεταξύ τους λες και λειτουργούν σε ένα καπιταλιστικό πλαίσιο ελεύθερης αγοράς των κομμάτων, αυτοαναιρόντας έτσι την ίδια τους την ύπαρξη…
-        Καλά μην βάλεις και τα κλάμματα.
-        … και φυσικά η κρίση είναι κατ’επέκταση και κοινωνική, αφού, αρέσει δεν αρέσει, οι πολιτικοί είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας τους, αφού η νοοτροπία που κουβαλάνε οι ίδιοι ελάχιστα απέχει από αυτή των εκλογικών σωμάτων τους. Αλλά τώρα μπαίνουμε σε άλλα χωράφια. Αυτά ας στα πει καλύτερα ένας πολιτικός επιστήμονας ή κοινωνιολόγος.



13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

egw lew na nomimopoihsoume thn kannavh gia olous kai na travhksoume olo ton tourismo poou exase h ollandia twra pou mono se ollandous epitrepetai na thn pinoun ekei. ksereis ti xrhma xaanoume eis diploun? kai den errxontai epipleon touristes kai xanoume aki apo thn forologhsh ka8ws to weed yparxei kai malista aforologhto. twra pws 8a ginei na plhrwnoyn sta zwniana fpa den kserw

Ανώνυμος είπε...

ase pou me ayto ton tropo 8a anaptyx8oun touristika kai me aeiforo anaptysskh perioxes pou den exoun poly tourismo alla kalo proion opws px 8rakh kai xwris kratikes epixorhghseis!

Paulus Petrocapus είπε...

Αφού το αναφέρεις, υπάρχει η ιδέα του ΔΠ κατά την οποία εφόσον ο καθένας μπορεί να έχει μια γλάστρα, μπορεί να οργανωθεί η κάθε πολυκατοικία και να καλλιεργεί στην ταράτσα της μία ανά διαμέρισμα. Έτσι λύνεται αμέσως ενεργειακό και μειωμένο εισόδημα κι αν οργανωθεί σωστά, χέσε τον τουρισμό και πάμε για εξαγωγές.

McPan είπε...

έχεις γίνει και επίσημα πια, οικονομολόγος με κύρος: Αραδιάζεις 52 ιδέες άλλων, δε προτείνεις τίποτα κ καταλήγεις στο ότι φταίνε οι πολιτικοί και πρωτίστως εμείς, οι άξεστοι ταπεινοί πολίτες. Καλές οι αναλύσεις, καλές και οι παραπομπές, όσο περνάει ο καιρός όμως τείνω να πιστεύω όλο και περισσότερο τον Σαίξπηρ: “το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σκοτώσουμε όλους του δικηγόρους”, έλεγε. Κάντο οικονομολόγους στο σήμερα και είσαι μέσα.

Paulus Petrocapus είπε...

Τι να το κάνεις? Πάλι παρέα με τον ΓΑΠ και τον Βενιζέλο θα είσαι και καλό κουράγιο. Και δεν θα υπάρχει μετά η δικαιολογία ότι κάποιος οικονομολόγος θα φταίει για τα δεινά σου. Μην τσιμπάς κι εσύ με το πλασάρισμα που παίζει. Ο Σάρτζεντ που μόλις πήρε το νόμπελ, στην ουσία είπε ότι ό,τι και να λέει ο κάθε οικονομολόγος δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σκατό στον ωκεανό. Οι πολιτικοί είναι που χαράσσουν τις πολιτικές κι όχι οι οικονομολόγοι.

Όσον αφορά τα δανεισμένα κείμενα, άντε να βάλω κι εγώ λίγο τον οβολό μου στην γνωσιακή εντροπία. Δύο κείμενα πηγές για τα προαναφερθέντα.

Blanchard Olivier, 2007, “Adjustment within the euro. The difficult case of Portugal,” Portuguese Economic Journal, Springer, vol. 6(1), pp. 1-21.

Το κείμενο στο οποίο βασίστηκε η έκθεση του αντιπροεδράρα του ΔΝΤ.

Lissovolik B., 2008, “Trends in Italy’s Non-price Competitiveness,” IMF Working Papers, Vol. 124.

Κείμενο για το πως οι οικονομικές πολιτικές του σίλβιο γονάτισαν την ιταλική οικονομία.

Ανώνυμος είπε...

ε λοιπον μπερδευτηκα,
τι να κανω να παω στο χωριο να πιασω το χωραφι?
να πιασω μια γλαστρα
η να φυσαω στην ελικα της αιολικης ενεργειας.
και ο τουρισμοός?
και η ναυτιλια
και το σερβις?
τι με αυτα? δεν μετρανε? δεν μας θελουν φτηνους εργατες -εχουν. για σερβιτορους μας θελουν ετσι δεν ειναι?

Ανώνυμος είπε...

na pame gia eksagwges ?an einai opoudhpote allou paranomo den paizei...kai pes na mhn mountaroun, oi oikonomlogoi einai kati poly diaforetiko apo tous sociopaths ths ka8e wall street pou den masan na gamane kosmo kai kosmakh gia ta fragka. poso diaforetiko den kserw, alla diaforetiko pantws.

Ανώνυμος είπε...

to xvrafi to pianeiss gia na parageis kaii kana aggouri na mhn sta dinoun oi alloi(aytarkeia). th glastra thn pianeis gia na epilegeis to diko sou dhlhthrio kai oxi allonvne pou den ksereis me ti ta potizoun. kai nai oi eyrwpaioi mas 8eloun gia fthna gkarsonia. h naytilia se epipedo shmaiaskai ara foroeisprakshs einai paixnidi xameno edw kai kairo

Paulus Petrocapus είπε...

Πάντα θα υπάρχει η Ολλανδία και μην ακούς τι λέγεται και τι γράφεται. Η απαγόρευση που και καλά έβαλαν δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν αυτά που ήδη υπάρχουν αλλά απλά δεν πρόκειται να δώσουν άδεια για να ανοίξει άλλο καινούργιο. Είναι τραγικά πολλά τα κέρδη για να τα απαγορεύσουν (ένα coffeeshop της περιφέρειας βγάζει περίπου 120.000 μικτά την εβδομάδα).
Και το άλλο θέμα είναι εννοείται ρατσιστικό, Με αυτούς που έχουν περίμενες κάτι άλλο; Πχ στο Μααστρίχτ ξέρω ότι πλέον για να αγοράσει κάποιος πρέπει να έχει είτε ολλανδική, είτε γερμανική είτε βελγική υπηκοότητα. Από την άλλη τόσα χρόνια όλα τα μαροκίνια-καγκούρια ήταν 24/7 μέσα σε coffeeshops. Τώρα που τους το έκοψαν θα τους γυρίσει boomerang.

Όσον αφορά την ναυτιλία, τα τελευταία 10 χρόνια μας έχει φέρει γύρω στα 210 δισ σε συνάλλαγμα, οπότε από την μία έχεις τους λαμόγιαρους που σε κρατάνε απ'τα δύο γιατί δεν μπορείς να τους φορολογήσεις (αν και θα μπορούσες να τους ταράξεις με φόρο στα προσωπικά εισοδήματα) αλλά απ'την άλλη σου φέρνουν καλό κομπόδεμα.

Το χειρότερο είναι ότι μάλλον μας θέλουν και για γκαρσόνια και για πελάτες. Θα σερβίρεις τον καφέ και μετά θα τον πληρώνεις κι απ'την τσέπη σου.

pheasant είπε...

λολ, θεός, απολαυστικότατος ο διάλογος που έστησες!

Τώρα σχετικά με το (ΜΚΕ) ^= W^-A^, άσε τα παπατζιλίκια με τα καπελάκια, δεν μας ψαρώνεις μια απλή αφαίρεση είναι!
Διάβασα και το επόμενο (το πιο καινούριο) στο οποίο σκοπεύω να σου έρθω με απάντηση όταν τελιώσω τη φραπεδάρα μου. Στήλε μου και το τουίτερ σου αν έχεις!

Αποστόλης (uadphil)

Paulus Petrocapus είπε...

Καλά το όνομα τι το θες; Αφού ούτως ή άλλως σπανίζουν οι φασιανοί στις μέρες μας...:Ρ

kostas.nik είπε...

ορισμένες ερωτήσεις σύμφωνα με τα νέα δεδομένα για να μπορέσω και εγώ να προχωρήσω στη συγγραφή ενός σχετικού σημειώματος.
α) αυτό το ιδεολόγημα της ανταγωνιστικότητας, όσον αφορά τα κράτη, σε ποια οικονομική θεωρία υπάρχει; σε ποιο σύγγραμα; στο δικό μου ευαγγέλιο (krugman, international economics) δε το βρίσκω.
β) τι εξίσωση ορίζει το μοναδιαίο κόστος εργασίας; αφαίρεση όπως γράφεις εσύ (ΜΚΕ) ^= W^-A^ ή διαίρεση όπως γράφει η cynical (Το μοναδιαίο κόστος εργασίας για ένα προϊόν (q), έχει οριστεί ως ο λόγος του κόστους του εργαζόμενου,ως προς την παραγωγικότητα της εργασίας, που είναι το ανά εργαζόμενο παραγόμενο προϊόν)
γ) γιατί υπάρχει τόση απαξίωση της τουριστικής βιομηχανίας και στα δικά σου κείμενα και αλλού; είναι ή δεν είναι από τους πιο παραγωγικούς και εξαγώγιμους τομείς στην Ελλάδα;
δ) η φορολογία παίζει η δε παίζει άμεσο ρόλο στην "ανταγωνιστικότητα";
ε) δες και το άρθρο του αγίου και πες μου αν του λείπει κάτι σημαντικό πλήζ http://www.foreignaffairs.com/articles/49684/paul-krugman/competitiveness-a-dangerous-obsession

Paulus Petrocapus είπε...

α) κατ'αρχάς το όλο κόλπο εδώ είναι να δείξεις με νεοκλασσικά υποδείγματα τι μπορεί να γίνει, οπότε μην με ρωτάς αν πιστεύω πολύ σε αυτό το μοντέλο. Απλά το βάζω για να δούμε τι επιχειρήματα από τα πολλά που ακούμε στέκουν και ποια όχι. Όσον αφορά τον κρούγκμαν δεν νομίζω ότι παίζει μπάλα σε long-run. Αν θυμάμαι καλά στο συγκεκριμένο βιβλίο έχει πιο κεϋνσιανή προσέγγιση.
β) και οι δύο σωστές είναι. Αν πάρεις την εξίσωση της cynical, την λογαριθμήσεις και την παραγωγίσεις ως προς τον χρόνο, καταλήγεις στην δικιά μου. Αν μπερδεύτηκες είναι γιατί μάλλον δεν παρατήρησες τα καπελάκια.
γ) καλή είναι η τουριστική βιομηχανία, αλλά δεν είναι αρκετή από μόνη της να καλύψει τον υπερκαταναλωτισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Και φυσικά μιλάμε για κάτι το οποίο είναι εποχιακό και αρκετά απρόβλεπτο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ντε και καλά πρέπει να γίνουμε όλοι βιομήχανοι, αλλά αρκετά το έχουμε τσουλήσει αυτό το κάρο. Από μόνο του δεν φτάνει. Πρέπει μαζί με αυτό να βρούμε κάνα 2 ακόμα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Οπότε το ξαναλέω. Δεν το σνομπάρω απλά το έχουμε ήδη εκμεταλλευτεί, ενώ χρειαζόμαστε και κάτι παραπάνω.
δ) μεγάλη κουβέντα άνοιξες. εννοείται πως την επηρεάζουν, αλλά δεν ξέρω αν εκεί είναι το πρόβλημά μας ή στον επιχειρηματικό εγκέφαλο του μέσου έλληνα.
ε) θα το τσεκάρω